Kaplama Tesisleri için Saf Su
Kaplama tesisleri, çinko, nikel, bakır, krom, kataforez gibi kaplamaların yapıldığı tesislerdir. Metal kaplama tesisi başta olmak üzere bu tesisler birçok değişkenden meydana gelmektedir. Kaplama tesislerinin çalışma verimini ise bu değişkenler belirlemektedir. Sadece çelik konstrüksiyon ile bir kaplama tesisi kurulabileceği gibi, yıkama, havalandırma gibi değişkenlerin iyileştirilmesiyle daha verimli bir tesis kurulabilmektedir. Kaplama tesislerinde en önemli değişkenlerden biri de korozyonu önlemek için su kullanımıdır.
Kaplama tesisleri için saf su, korozyon ve aşınmaları önlemek için zorunlu bir tercih haline gelmiştir. Günümüzde neredeyse bütün kaplama tesislerinde elektroliz, gümüş ve galvaniz banyolarda saflaştırılmış su kullanılmaktadır. Bunun temel nedeni ise kaplama endüstrisinin en büyük problemi olan korozyondur. Korozyon, iletken olan doğal suyla temas eden metallerin çözünerek bozulmasıdır. Örneğin bir su soğutma sisteminde borularda iletkenliği yüksek olan doğal su kullanıldığında kısa sürede boruların delinerek hasar görmesi kaçınılmaz olacaktır.
Dünyada doğal halde bulunmayan saf su, suyun filtreleme işlemleriyle içindeki minerallerden arındırılmasıyla elde edilir. Saf suya deiyonize su veya demineralizasyon su adı da verilmektedir. Deiyonize suyun sanayide, otomotivde, gıda ve ilaç endüstrisinde geniş bir kullanım alanı vardır. Endüstride saf suyun tercih edilmesinin en temel nedenleri, bozulmalara, hasarlara, dış etkenlere karşı etkili ve çok güvenli olmasıdır.
Saf Su
Saf su, doğadaki suyun içindeki mineral ve organizmalardan çeşitli yöntemlerle arındırılmasıyla elde edilir. Saf suyun adını duyduğumuzda aklımıza doğal bir su olan yağmur suyu gelir. Ancak yağmur suyunun içinde bikarbonat, magnezyum, kalsiyum vb. birçok mineraller ile organik bileşenler vardır. Bu mineraller ve bileşenler vücudumuza da oldukça faydalıdır. Oysa saf suyun içindeki bu faydalı bileşenler yoktur, su tüm maddelerden tamamen arındırılmıştır. Bu yüzden saf hale getirilmiş suyun vücudumuza faydası olmadığı gibi zararı da vardır. Vücudumuzdaki hücrelere zarar veren saflaştırılmış suyun, bu nedenle içilmesi tehlikelidir. Özellikle çocuklara ve yaşlılara zarar vererek ölüme bile yol açabilmektedir.
İçimi tehlikeli olan saf hale getirilmiş suyun, sanayi ve endüstriye katkısı büyüktür. Özel filtreleme sistemleri kullanılarak üretilen deiyonize sular, sanayide, ilaç ve gıda endüstrisinde olduğu gibi kaplama tesislerinde de güvenle kullanılmaktadır.
Normal suyun içinde bulunan mineraller ve parçacıklar, kaplamalarda korozyon meydana getireceği için suyun mümkün olduğunca saflaştırılması gerekir. Bu yüzden günümüzde kaplama tesisleri için saf su kullanılmakta, saf hale getirilmiş bu sular, kaplamalarda meydana gelebilecek paslanmaları ve hasarları engellemektedir. Saflaştırılmış su, kaplama havuzu temizliğinde de büyük rol oynamaktadır. Saf suyla temizlenen havuzların hem ömrü uzamakta hem de malzemelere zarar vermeden güvenle temizliği yapılmaktadır.
Kaplama tesislerinde kullanılan kapalı devre suları, iletkenliği mümkün olduğunca azaltılmış, saflaştırılmış sular olmalıdır. Tesislerde çeşitli kimyasal maddeler kullanılsa bile, eğer saflaştırılmış su kullanılmazsa, malzemelerin ömrü kısalmakta, iş maliyeti büyük ölçüde artmaktadır. Malzemelerin uzun ömürlü olması ve üretim maliyetlerinin yükselmemesi için profesyonel işletmelerde üretilen saf hale getirilmiş su kullanılması önerilmektedir.